Lípo
Tichá lípo u kostela,
lípo staletá,
stojíš tu ve svém
osamění,
jak panna zakletá.
Kolik poutníků
složilo hlavu
pod tvým stínem,
kolik radosti i žalu
i vroucích modliteb
už viděla jsi
v prachu u cesty,
kolik kol kočárů,
kolik svatebčanů
provázelo
pod zeleným baldachýnem
bílý šat nevěsty.
Kolikrát sníh se skvěl
na tvém statném kmeni,
zelené lístky pučely
do jarního zpěvu,
včely bzučely,
opité alejemi,
žluté listy padaly
do podzimního břehu.
teď jen mlčíš,
vítr slabě věje
v holé koruně,
jen tiše šeptá
větvoví,
jaká tajemství
lidských osudů
a nadějí
asi skrýváš
.....
z nás se nikdo
nedoví
Přečteno 587x
Tipy 32
Poslední tipující: lavec, Isobel, Dota Slunská, poustevník Jirka, lennerka, Holis, jedam, Myrja, Triffid Kolbe, carodejka, ...
Komentáře (10)
Komentujících (10)