Anotace: Parnasie, půvabná květinka s něžným bílým kvítkem, dnes silně ohrožená.
...tak už dlouho jsem něco podobně krásného a slovně vybroušeného nečetl . moc krásná básenka Jirka
22.06.2009 16:57:00 | kavec
Vzácná, na mokřinách rostoucí kytička, dříve léčivka. Kdopak ji dneska ještě zná.
19.06.2009 23:16:00 | Psavec
Je tolik vzácných druhů a svět se začíná čím dál víc zúžovat jen na tyto skupiny. Vím, ale že tato báseň není jen o tom, ale o půvabném porovnání s dívkou...
19.06.2009 22:49:00 | kikis
Ty verše nádherné mě dojímají.Je poznat
tvá láska k přírodě a její ochraně.
Parnassia-roste vzácně v TřeboŇské pánvi a Polabí.Jinak ve vyšších polohách hor.
Pět bílých lístečků okvětních-hned jsem si ji prohlédla v knize.
19.06.2009 18:06:00 | s.e.n
Rozchodník huňatý (Sedum villosum)
patří k nejohroženějším druhům naší květeny
Proč vedete mě kroky unavenou chůzí
v ta místa, co znával jsem, vy též, moji druzi
Už nechodíme spolu, i to přebolelo
Směr řekou času zpět, kde její prameniště
v kraj trav a močálů. Tam žádné není příště
a slepý čtenář zavře žití leporelo
Tu v paletě šedi se květem pozaskvělo
pět lístků kališních, ač pouhý jen byl to mžik
Při slatinných tůních host, kvetoucí rozchodník
co něžným nachem svým mě sklánět nutí čelo
Snad sudbu zániku má psánu na listině,
zde dosud perlou je, jiskrou v archivním víně
***
Jiří senior
19.06.2009 17:25:00 | j.c.