Poledne v polích
...
V samotě prostřených polí
Jako pod prastarou klenbou chrámu
Podepřenou cípem smaragdového lesa
Obroubeného bělostnou krajkou bříz
Postávám s hledáčkem pozorného srdce
Na vlásečnici svého vlastního tepu
Kadidlo mlhy zastiňuje čas
Měřený na slunečních hodinách
Dávno neviděného taveného zlata
Když v tom se do mléčného oparu dne
Jako hrotitými okny gotické katedrály
Prodere paprsek chladného slunce
A udeří na hodiny: Je poledne
Do rozruchu v křovinách u cesty
Kde se sýkorky dlouze přou s vrabci
O poslední zrníčko rudého hlohu
Vpadne hlas poledního zvonu
Z vesnice pohřbené pod nejbližším svahem
A náhle tak palčivě víš
Jak veliké ještě dnes může být ticho
A kdy bývá v polích to největší:
Když utichnou polední zvony
...
Přečteno 395x
Tipy 21
Poslední tipující: PIPSQUEAK, Jana M., Holis, René Vulkán, enigman, Doradan, Kapka, mademoiselle secret, Psavec, Mbonita, ...
Komentáře (2)
Komentujících (2)