Zamrzající pustina
Anotace: ..tam už teď určitě ano (Clemens Forell je německý voják utíkající přes celou Sibiř, známý z filmu Bílé peklo nebo z knihy Kam až mě nohy donesou)
V pahorkách východního mysu,
za výklenky starých půdorysů,
někdy stezka je tak kluzká,
jindy se bažinami třpytí
a v říčce vytváří vějíře,
právě tam skví se ta země ruská,
vždyť snad každý cítí
…úskalí dávné Sibiře…
Statní rybáři s kouskem rohlíku
do zobáčku hladových labutí,
mlha, jež rozvazuje svou tuniku
a zahaluje stříbro jejich perutí…
Koťátka pijící posledního mlíčka,
zneklidnění z předchozí přeháňky,
k sobě tisknou se znavení,
za chvíli, jakmile rozevře víčka
vysoký šedovlasý Rus,
vezme Huskyho a sáňky,
nejběžnější sněžný vůz
a vydá se
…na předzimní lovení…
Kolem eskymáků nahánějící soby,
do nichž vzdech mrožů se vplétá
a přístřešky ze vzácných kůží,
co těžko získají a vyrobí
stále pracující tvrdí muži,
obdivuju Tě, Forelle,
běžet přes půlku světa
v nekončící pustině a šelestu,
kde ční vrcholků čepele
a taky toho nejvyššího
….Mount Everestu…
Tam, kde splývá země s duhou
a zima tak brzo napíná
ty své huňaté kadeře,
z mračen upadá jedna slza
za druhou,
unavená v jezeře
pomalu usíná..
…zamrzá…
Přečteno 443x
Tipy 43
Poslední tipující: Princezna.Smutněnka, Danga, Mbonita, la loba, Tamara, Miroslav Možný, Bíša, Psavec, šuměnka, jitka.svobodova, ...
Komentáře (11)
Komentujících (11)