Anotace: O zrajícím obilí, květenstvu, válce i jediné (ač kruté) spravedlivosti na světě.
Už po sklizni těch zlatých slzí,
co každým létem v poli
zrají na klasech a pak zmizí,
by chlebem chutným se staly.
Však posečkáme ještě chvíli.
Cestou, na kraji pole
šatečky rudé obléká si,
větrem sukně jí vlaje.
A vedle máku zardělého
na hlavě korunu má
královna, co hledí si svého:
"Jsem chrpa, mě každý tu zná!"
A pak přijde ten nechtěný čas,
kdy stroje hřmotné vjedou
do brázd a bez slitování zas
vojsko i krále skolí
a v hluku pak zmizí
smutná ta píseň polí.