létu vypršela lhůta
a tak už to začalo
lesy v dálce lesknou se
jak barevné kohoutí ocasy
od polí doráží studený vítr
i když světlo se ještě usmívá
ale už to není nastálo
říjen nepřipouští průtah
krajinu převléká stále častěji
snad aby nehořela bez krásy
a s lesklou podzimní pečetí
ohnivým štětcem hází pastely
přes mlhy a sychravá bezčasí
stále živěji a snadněji
dává tvarům barvy zřetelné
až mezi všemi krásami
tahle obyčejná nejprostší
něčím v duši přetrvá
a tak už to začalo
zelená hnědá až rudá
od žluté do sytě červené
v planoucím ohni října
že i slova jsou obarvená
podzimem