Bobkový list
Anotace: Bobkový list...? Vavřín...?
Zbožňují Tě v Řecku i v Německu,
nejraději Tě však mají v Turecku.
Tam Tě oslavují na každém rohu,
děkují za tebe nejvyššímu z bohů.
Ať jsi čerstvě zelený, či lístek sušený,
zbožňuje Tě začátečník i člověk zkušený.
Používají Tě coby koření,
ale výborně podporuješ i hoření.
Jsi palivo co dobře hoří,
pěstují Tě v celém Středomoří.
Ve střední Americe je Tvá sestřenice laurel,
na Tvé portréty vyplýtvá akvarel.
Ó, jsi náš zelený král,
snad každý už k Tobě láskou vzplál.
Ó, je to téměř jisté,
milujeme Tě, bobkový liste.
Polívka s Tebou chutná každé zpěvačce,
nejlepší však jsi ve smetanové omáčce.
A v Tobě naložené maso?
Je nejlepší, naše klaso.
A nejenže chutnáš! Podporuješ i zdraví,
díky Tobě lidé lépe tráví.
Mizí kvůli Tobě z krve cukr,
každý jiný list závistí by nejradši pukl.
Jenže ony Tě spíše oslavují,
Tvou vládu nad světem koření odhlasují.
A když k Tobě přičichne slůně,
řekne si... ,,Ó můj bože, to je vůně."
Ó, jsi náš zelený král,
snad každý už k Tobě láskou vzplál.
Ó, je to téměř jisté,
milujeme Tě, bobkový liste.
A tak všichni oslavujeme khaki barvu,
kvůli Tvému růstu odstraníme kdejakou larvu.
A když má Tě v sobě nějaká nádoba,
jsi celého domu nejzajímavější ozdoba.
A proto když přijdu zvenku,
dám si na Tvou počest sklenku,
a nakonec zašeptám Ti sladce,
,,Ó můj vavříne, na mé zahrádce...
Na zdraví a dobré jídlo!"
Přečteno 359x
Tipy 5
Poslední tipující: MARKO, AndreaM
Komentáře (4)
Komentujících (3)