Jezero
jezero zadumané
oko vidoucí
věky dlouhé hledí
v časy budoucí
dokola stromořadí
živá hráz nezdolná
to oko věrně střeží
je kořeny s ním spojená
jezero zvrkočené
hraje si, řádí
paprsky chytá
a na mě je hází!
třpytivé, vždy jiné
v každičké době
plné je sluníčka
i hvězdy má v sobě
vláhou svou napojí
všecičko kolem
domovem, potravou
lůnem i hrobem