Anotace: Jedná se o přírodní báseň, která prezentuje nevědění jako nejvyšší možné vědění. Věnování této skladby patří autorově oblíbené literární postavě – Platónovu Sókratovi.
Co počít si, pokud rozum
zdá se býti pouze klamem?
Poznání a vědění přec
největším jsou drahokamem.
Za rozměry lidem známé
nedohlédne žádný z nich;
rozumem je neuchopí,
nevyčte ni z dávných knih.
Nikdy v klidu neusedne,
ani jeho nenalezne;
ve světě, v němž nicotným je,
žezlo moci nepřevezme.
Neoprostit se od všedních
věcí zdá se vražedné, však
pídit se po podstatě, toť
marné a bezvýsledné.
Staletí už přemítáme,
dumáme a hloubáme,
bádáme, a čím víc víme,
tušíme, že nevíme.