Anotace: Tato krátká alegorická báseň pojednává o tom, kterak se upír vypořádává se svým dlouhým životem. Jedná se o text ke stejnojmenné písni.
Žiju deset staletí –
klidu vyčkávám;
nikdo nemá ponětí, že
smrt obelhávám.
Mlčím, nespím, nedýchám,
kůži bledou mám; pro
kapku krve se vám vzdám –
to vám povídám.
A co počít si s žitím svým, když
čas tak ubíhá? Snad
sen o tom, že zemřít smím,
rád si nechám zdát.
„A co smrtí začíná?“
Na to se pořád ptám;
jedna svíce zhasíná –
druhá hoří dál.