Anotace: ... vzdání pocty našemu líbeznému kraji, naší matce živitelce. (báseň napsána 2.12.2017)
Zelené její to kadeře,
svěžesti šumný listí dech,
pleť jemná, toť krása lící, hebký mech,
nářek zde v mžik mře.
S postavou svůdně kyprých pohoří,
prsy krás, matky národa.
Dmoucí se jak Čechů svoboda,
to k ní vždy srdce Čecha zahoří.