Pampeliška
Chtěli jste ze mě míti bystrou lišku,
já však vykvetla v pampelišku.
Jsem hořká, ale léčivá, pro včely potravou.
Tak naklepte kosy, začněte s popravou!
Bohatě se Vám odměním,
až se ve zlato proměním.
Už nestojím o žádný hřích,
rozfoukejte mě po pláních!
Tak nějak to obsahově ujíždí do stran místo do středu. První 2 řádky jsou jako vytržené z nějaké jiné povídačky. Pak se pohybujeme v herbáři, ale zase nějak až "palachovsky" nemístně působí ta poprava. V závěru dokonce "hřích" - už docela bez souvislosti.
Úmysl je dobrý, leč slova je třeba déle zkoumat a hledat správná. Ta která se už rýmují a jakž takž obsahově ujdou - to ještě nejsou ta pravá. Správná jsou, když se rýmují a významově "táhnou". Nebo "píšou" (ve smyslu dobré pálenky, jak to máš v profilu)
22.04.2019 15:16:10 | Karel Koryntka
Děkuji za komentář,rozklíčil jste to dobře. Je to druhá polovina básně věnované rodičům. Začátek byl dost intimní a smutný, tak jsem ho vynechala. Hřích proto, že v úvodu mimo jiné zaznělo: "Své slzy splachuji sprchou, já byla pěknou mrchou."
25.04.2019 19:02:07 | Tapíše
Ivanko líbezné :)
22.04.2019 15:07:47 | ROSA ŽIVOTA ZRAKEM VNITŘNÍM OSVÍCENA