LÚKA
Rozkvitnutá jarná lúka
nádherou vždy upúta,
podívanú krásnu núka,
milovníka pripúta.
Podmanivá sviežosťou,
lahodiaca vôňami,
nadpozemskou radosťou,
pasúcimi laňami.
Vybehnúť ťa len na chvíľu
pokochať sa kvetenou,
vzdialená je ani míľu,
hýri farbou zelenou.
Zaplavená hlaváčikmi
kvitnúcimi v plnom kvete,
aj z púpavy padáčikmi,
fúknuť do nich kľudne smiete.
Aj kosatce sa vytŕčajú,
kvitnú žlto, fialovo,
pôvabne sa pretŕčajú,
pookreješ nanovo.
Rozvalíš sa v sviežej tráve,
rozbalíš si desiatu,
vyberáš aj foťák práve,
zvečníš lúku posiatu.
Kolom teba bežia mravce,
usilovne pracujú,
nad lúkou zas krúžia dravce,
v letku spolu tancujú.
V diaľke zurčí horský potok
so studničkou na dohľad,
plný malých tichých zátok
príťažlivých na pohľad.
Pri potoku šumia stromy
v tajuplnom jarnom vánku,
odznievajú v diaľke hromy,
neodoláš chvíľke spánku.
Ľudskej duše vôkol niet,
iba lesné zvieratá,
do kytice viješ kvet,
veď lúka nimi bohatá.
Obdivujúc vtáčie hniezda
nesleduješ ani čas,
na oblohe zrazu hviezda
vyžaruje nočný jas.
Nechce sa ti odtiaľ ísť,
rozlúčiť sa s kvetenou,
zajtra musíš znova prísť
s dušou v meste stratenou.
To tvé krásné veršování
ladilo by k hrnku kávy...
Představu mám jasnou zcela,
kavárna, kde kouzlo dělá
jeden básník se svým čtením...
Požitek!! A potěšení!!
Zasněně bych poslouchala...
Vzácná chvíle... Jedna z mála...
Nádherná a lákající báseň...
20.10.2020 21:51:45 | Cecilka
Krásná louka k rozjímání
láká vždy hned od svítání
Náruč svou Ti připraví
K snídani, obědu i večeři...
Vítej na Literu :)
26.09.2020 20:56:11 | Emily Říhová
Nádherná....
Věřím, že se Ti z louky nechce, ta vůně je cítit všude. Ty pocity znám..
Vítej na Literu.
Ráda jsem četla a ..ST..
19.09.2020 22:44:44 | Jaruška