JESEŇ
Smutná veru občas jeseň,
vonku hmlisto, sychravo,
pokúša nás smútok, tieseň,
v duši clivo, boľavo.
Chladno až do špiku kostí,
neradno von vyhnať psa,
pozvať radšej milých hostí,
spolu s nimi baviť sa.
Dlhé nudné večery,
o pol piatej už je tma,
náladu mi nesčerí,
prežiť sa to v zdraví dá.
Zídeme sa z celej party,
iba Jožo stále chorý,
zahráme sa spolu karty,
Mišo v kúte verše tvorí.
Cez víkend sa vyčasí,
vyrazíme na rybačku,
lejak plány prekazí,
zaslúži si nakladačku.
Čakáme na babie leto,
september už na konci,
najkrajšia časť roka je to,
pravda veľká, mládenci.
Žiadnej veľkej horúčave
čeliť viacej netreba,
kúpeľu vo vlastnej šťave,
zbohom, letná potreba.
Od výmyslu sveta farbou
príroda von týždne hýri,
strom na lúke veľkou hanbou,
vetrom holý, len sa pýri.
Farby lesa žiarivé,
ohromený toľkou krásou,
rána chladné, mrazivé,
bez vetrovky von ísť skazou.
S kamarátmi na huby,
jeseň pre zber stvorená,
mrazík červy vyhubí,
večer parta zmorená.
Hríbov plné košíky
mládenci už domov nesú,
nie sú žiadne nešiky,
aj odpadky z lesa znesú.
V obývačke večer kozub
celú miestnosť ohrieva,
pri telke dať niečo pod zub,
spánok myseľ zahmlieva.
I podzim má spoustu krás,
svádí k rozjímání v tento čas...
Moc hezké...
29.10.2020 05:55:38 | Emily Říhová
Áno, veď jeseň vie byť nielen smutná a depresívna, ale aj krásne farebná.
31.10.2020 07:04:45 | Peter35
Pěkná báseň a je vidět, že jste super parta .-)
22.10.2020 22:29:04 | Jaruška
Podzim, ten mi nevadí,
mlha tajemno mi nese...
Jako v dávném podhradí,
Skotsko, Irsko voní lesem...
S podzimem si uvařím
čaj, zapálím voskovici,
zasním se... tak podaří
vykouzlit verš s vůní svící...
třeba bergamotu...
Píšeš krásně...
20.10.2020 07:22:52 | Cecilka
Pěkné dílo. Líbí se mi ;o)
17.10.2020 08:32:19 | Crazymike