Anotace: Léčivá moc této byliny je až ohromující. Samozřejmě bez alkoholu. Síla je v kořenu.
Pampeliškové víno našich babiček
V období jarního kvetení
na čisté louce – daleko od civilizace
sbíraly alternativní ženy s dětmi
zázračná žlutá kvítka do léčivého vína
Za plného poledního slunce
plnily košíky, vaky a plátna
a s těmito zázračnými poklady
směřovaly k hrncům a demižonům.
Mocný výluh z květů zalily vychlazenou cukrovou vodou (1kg/5l)
přidaly vinné kvasinky a nádoby zašpuntovaly kvasnými zátkami.
Za 6 – 8 týdnů vše stočily k vyčištění a zrání.
Krok měl tři dcery. Jedna z nich znala všeliké býlí, další byla expert na liturgii a třetí soudkyně s poměrně slušnou vizí funkce a poslání Prahy.
KAZI, TETA a LIBUŠE
Byliny jsou skvělé, kdo žil na ulici, to ví. Posbírá všechno, co se dá jíst.Zaměřím na ty kořeny, to jsem netušil.
*
05.12.2020 06:25:23 | ttragelaf
Já letos dělala med. V zimě jako když najdeš :) taky kořen je léčivý. Sbírat bylinky na čaj je příjemný relax :)
22.11.2020 19:43:06 | Isla
O vaření medu moc detailů nevím. Pouze to, že je to vše smícháno s klasickým cukrem a vaří delší dobu do zhoustnutí, což je zřejmě větší ztráta cenných látek. U vína jsem to dělat trochu zvláštně a vše za studena. Všechnu tu hromadu květů vhodím do 2 igelitek a dám zamrazit. Vše cenné tam zůstane a nemusím zpracovat ihned, navíc tím odbourám divoké kvasinky a další nežádoucí organismy. Pak už to chce aspoň trochu lepší vodu (ze studánky) a cukr klasicky na 5 litrů 1 kg převařit a NECHAT vychladnout. Vyluhování den až 2 ve velké nádobě ze zmražených květů, dát to do temné a chladné místnosti a dokonale uzavřít. Pak při nalejvání do nádob alespoň přes sejto a tu VYCHLAZENOU cukrovou vodu a vinn.kvasinky.Dají se koupit v malých verzích na 100litrů vína - lehká ovocná vína, univerzální...chladomilné, Muškát...Dle stanoviště kvasných náb - tedy teploty. Ne za okno, nýbrž mimo slunce a v místnost teplotou okolo 18.Pak 6 - 8 týdnů čekat a nechat na vyčištění. Čím menší oxidace, tím lépe. Takže nádoby na čištění dolité až po hrdla a korkovými špunty. Sudy jsem zatím k vysoké ceně nikdy neměl.
23.11.2020 07:30:08 | Krahujec
Zopakovat na jaře..nebo já si uložím:)
22.11.2020 18:18:35 | jenommarie
JJ, měli bychom založit kroužek přátel bylin a výroby speciálních vín. Zatím vím hodně o víně z Aronie a pampeliškovém.
23.11.2020 07:37:54 | Krahujec
I alkohol je v malém množství lék :)pampeliškové víno kdysi dělal děda :)jinak děda si každé ráno dával základ štampec slivky aby vypálil červa :D
22.11.2020 18:06:10 | xoxoxo
S tím alkoholem máš pravdu. Docela i závidím, když má člověk sebeovládání a dokáže si dát pravidelně 1 panáka, 2 dcl vína nebo pár pivek a vnímat to jako léčivou věc a nikdy tomu nepodlehnou. Ještě loni a předloni jsem toho vína vyráběl docela dost - 80 litrů pampeliškového, 80 z Aronie, což na osobu a pro návštěvy nebylo zrovna málo.
23.11.2020 07:07:18 | Krahujec