METEOROLÓG
Povolanie náročné,
sťaby veštec v počasí,
nonstop služby, aj nočné,
čo nás čaká, zahlási.
Na stene mapy, tabule,
zobrazená celá zem,
rôzne krivky, machule,
zaučiť sa príďže sem.
Zahľadený v monitore,
množstvo grafov, zvláštnych čiar,
prietrž mračien v Somotore
nie je zvykom v skorú jar.
Na východe ešte snehu,
všetok sa však rýchlo topí,
rieky sa chcú vyliať z brehu,
po slnku niet ani stopy.
Tatrami sa silný víchor
krížom- krážom preháňa,
kto tam býva, pozrie nahor,
s oblakmi sa naháňa.
Od susedov skaza sveta,
z Čiech sa blíži ľadovec,
z rádia sa šíri veta,
varuj všetkých, rozpovedz.
Dnešná služba veru drina,
prišla zmena v počasí,
veľký frmol, žiadna psina,
snáď sa rýchlo vyčasí.
Volajú aj bežní ľudia,
kladú zvláštne otázky,
častý pocit, že sa nudia,
či von si obuť botasky.
Z času na čas zaváha,
či im nemá vynadať,
zvíťazí však rozvaha,
lepšie je sa ovládať.
V lete rôzne nástrahy,
suchá, búrky, povodne,
ihneď vydať výstrahy,
čím skôr, rýchlo, závodne.
V zime husté sneženie,
záveje a jazyky,
ľudí domov poženie,
predpovedá mrazíky.
Osožná je táto práca,
zabraňuje mnohým škodám,
biedna za ňu býva pláva,
málo úcty k vzácnym radám.