RYBAČKA
Trpezlivý rybár starý
nemá dnes nič na pláne,
bude sedieť doma vari,
či chytí rybku na lane?
Vyzbrojený udicou
a rybárskym náčiním
kráča mestskou ulicou
nech šťukou rekord učiním.
Kráča sviežo rezkým krokom
až kým dôjde k rybníku,
rýchlo zistí bystrým okom,
že veci zloží na pníku.
Posilní sa hltom vody,
zrakom prezrie okolie,
či nehrozia dáke škody,
no pokojné je údolie.
Vyťahuje návnady
čo ryby tak lákajú,
na prút drsný, ostnatý
isto v hĺbke čakajú.
Dlhú chvíľu potichu
pozoruje hladinu,
šomrajúc si v povzdychu
dáva sebe za vinu.
Žiadna rybka nablízku,
prešibané stvorenia,
na tom vodnom ihrisku
ani náznak zjavenia.
Zrazu čosi zabralo,
mocne trhlo udicou,
rybára hneď prebralo
neúspešnou štvanicou.
Kus starého nábytku
sa mu na hák zachytil,
trpezlivosť v úbytku,
že šťuku veľkú nechytil.
Avšak naraz po chvíli
kapor tučný v dohľade,
plutvou vodu rozvíri
mieriac k bočnej priehrade.
Zbystril rybár pozornosť,
kapra túži uloviť,
zabudol na dávnu zlosť,
skúša hneď prút povoliť.
Kapor je už na suchu,
rybár z lovu vysmiaty,
slinky tečú po bruchu,
bude chutnej desiaty.