SNEH
Padajú nám vločky z neba
z roztrhnutej periny,
nadchýnajú mňa aj teba,
symbol zimnej noviny.
Prikrývajú šíre polia
snehobielym kobercom,
vtáčky v stromoch úkryt volia,
pani Zima výhercom.
Padá sniežik celý deň
na polia aj záhrady,
veľkú radosť cítim preň,
ani slovka výhrady.
Sneh sa sype čoraz viac
ako v zimnej rozprávke,
šoféri naň len hromžiac
v uviaznutej dodávke.
Ochromená doprava,
samé drobné nehody,
tá snehová poprava
ruší chvíle pohody.
Vtáča smutne šteboce
od zimy a od hladu,
správca domu frfoce,
sneh mu kazí náladu.
Veľké biele chuchvalce
vábia deti k zimným hrám,
rukavice na palce
a už rýchlo bežať k vám.
Snehobiela nádhera
všetky deti očarí,
do čižiem sa naberá,
úsmev v tvárach vyčarí.
Za dedinou na kopci
pre sánkarov vhodný svah,
staršie deti aj drobci
prekonajú spolu strach.
Po chvíli sa osmelia,
strmý kopec zdolajú,
k pretekom hneď zavelia,
na pomalších volajú.
Detí zaraz plný dvor,
všade kriku, džavotu,
natešený malý tvor
púšťa sa do rehotu.
Hoc vyštípaný od mrazu
v premočenom odeve,
usmiateho výrazu,
z nepohody nereve.