PLANÉTA
Narodil sa ľudský tvor
tu na našu planétu,
príliš malý zemský dvor
pozemského výletu.
Je tu všetko potrebné
na prežitie človeka,
mierne pásmo podnebné
od dávnych čias praveka.
Slnko, voda, svieži vzduch,
požiadavky splnené,
prežiť môže ľudský druh,
pokolenie chránené.
Zvierat a aj rastlín ríša
domov svoj má na Zemi,
živým tvorom vhodná skrýša
práve v tomto území.
Zem dostal len do správy,
by ju mohol zveľadiť,
sľub, že nič zlé nespraví,
nutnosť chrasty zahladiť.
Rozum daný do vienka,
ako ho však použiť,
pripomenie spomienka,
dá sa totiž zneužiť.
Neplytváme suroviny,
vážime si každú piaď,
prestať páchať voloviny,
na záujem Zeme hľaď.
Zem má právo ochrany
pred zhýralým konaním,
svoj záujem obrany
prirodzeným poslaním.
Odkiaľ berie človek právo
plieniť všetko, drancovať,
tváriac sa jak mocný čávo,
zlom celú Zem lomcovať.
Badať vážne náznaky,
že planéta nie v poriadku,
ochorenia príznaky
veštia temnú vyhliadku.
Zanechať Zem v dobrom stave
generácii následnej,
skrsne ľuďom v prázdnej hlave
vo chvíli celkom poslednej.
Hlúpy človek neráta
so silou Zeme ohromnou,
s ľudstvom hneď sa poráta
v bojí krátkom, nerovnom.
Jeminkote, co se mi to objevilo za větu, teď na to koukám jako jelen:-). Omlouvám se, to tam být nemělo:-D
22.07.2022 14:11:26 | CULIKATÁ
Když si člověk s mozkem v hlavě
Když se zamyslím nad tím, co vše se s planetou děje, kam až někteří jsou schopní zajít, jak se země věčně otřásá, co se do vzduchu vše vypouští a td. a td. moc dobře to do budoucna tedy nevypadá...:-(
22.07.2022 08:44:39 | CULIKATÁ
Máš pravdu, najsmutnejšie je, že to všetko vieme a nedokážeme zvrátiť naše správanie, človek je tvor inteligentný a zároveň tak neuveriteľne hlúpy, že zničí sám seba...
03.08.2022 14:15:56 | Peter35