Oblačné stavby –
mramorové sloupy
zavěšené v blankytu
nebeské klenby –
ptačí těleso hudebníků
pod rudnoucí oponou západu slunce
rozeznívá tóny Bachovy kantáty.
Kroužící dravci
nadnášeni termikou
do nadoblačné výše
objímají ostřížím zrakem
krajinu Svatojánských proudů
s lesnatými návršími
a skalními převisy
za dumných zvuků loutny
a Vivaldiho koncertů.
Kosmatý hřeben úbočím
kamenných stěn a strmých srázů
spadá do zpěněných vod
říčky Kocáby –
hra světel a stínů
v malebném kontrapunktu
Telemannovy ouvertury.
Hluboké údolí pode mnou
vine se klikatými brázdami
sevřenými břidličnými ostrohy –
pás staletých stromů,
dubů, buků a habrů,
lemuje hranici zahradního plata,
nad nímž se vznáším
s celým svým stavením
za zvuku lesních rohů
Händelovy vodní hudby.
A závoje mlh po dešti
stoupají ostrými soutěskami
a tvoří nad tichým údolím
scenérii tajemné divočiny,
odkud se nese houkání sýčka,
řev roztouženého jelena,
křik sojky, vrzání sýkorek,
či tlukot datla v rytmu
virblu na buben ohlašujícího
nástup úvodního akordu
Haydnovy symfonie.
Věřte nebo ne,
to vše, a ještě mnohem víc
přináší výhled z mé
soukromé verandy.
Nádhernej výhled... kterej nejen obohacuje, ale i šetří tvou peněženku... někdo by musel zaplatit majlant za to, aby moh chvilku strávit v takovým ráji, a vstupenky na koncerty, ty taky něco stojej... Bachova kantáta, Vivaldi... paráda...
20.08.2023 17:54:21 | cappuccinogirl
Závist je hřích, tak tu verandu raději nebudu komentovat:)
Ale že tvá baseň je pěkná, to myslím říct můžu, tím se proti ničemu neproviním.
20.08.2023 16:32:37 | Žluťák