Na kraji lesa brouzdá si kos
kolem se pase jen stádo koz
vybírá červíky a malé broučky
v klidu se prochází u malé loučky.
Z nebe se rozpustil šedivý mrak
a začlo z nebe pořádně chcát
kos se jen otřepe, zobákem klová
poskočí, odběhne, pod list se schová.
Vrtkavé počasí změní svůj vzhled
kos máchne křídly a je tu let
přeletí přes plot a rodinný dům
sedá si na stolek, kde piju rum.
Vidím teď kosa jak havrana
piju tu totiž už od rána
říkám si chybí jen šedivé myši
které tu z láhve podivně čiší.
Asi jsem unaven společensky
kosák mě nechápe ač mluvím česky
nějak to pletu a svět se točí
hlava mě bolí mám rudé oči.
Flaška je dopitá a padá k zemi
kos máchne křídly nad dům kamenný
frnknul mi kos a nebo havran
na hlavu z výšky padá mi kaštan.
Omráčen plodem velkého jírovce
padl jsem na zem v zelené větrovce
z hlavy se řine krev jako potůček
přílétl kos a kloval mi lalůček.
Stačila ale jen jedna rána
a kos už poznal božího pána
Jírovce zítra porazím sekyrou
a žádné kaštany po něm už nezbydou.