V lesích plných zeleně,
kde ticho větvemi znělo
Tam kůrovec znenadání se objevil,
nevítaný host vpředu stál
Svou pohromu přinesl,
lesy v temnotu zahalil
Šířil se rychle, nenapovídal,
jak zničí krásu, co tu byla dříve
Když ráno slunce vycházelo,
stromy stály hrdě až k nebi
Kůrovec je nemilosrdný,
lesy do hlubin sám si sbírá
Zvuk tesknoty větru se rozléhá,
ptáci ticho zvolna hledají
Vyprávějí o éře minulé,
kdy slunce mezi stromy probleskovalo
Ozvěna šepotu dávných listů se ozývá,
bolestivě v mých uších zní
Ach, lesy, které kdysi byly skvostem,
volají o pomoc ze svých niterných ran
Kde mohutnost dřeva rozšířila svůj stín,
teď zbyly jen prázdná místa
Vzpomínky na lesy,
kde kůrovci dílem zkázy pohromu rozvířili
V temnotě se naděje zrodila,
lesní duchové se spojili
Šli do bitvy proti hladovým ústům,
které otrávily zdejší krásu
Silné ruce a ostré oko pohromu porazily,
lesy zpět svou dávnou moc získávají,
znovu hlasem života zazní
Opravované stromy se
na oblohu modrou usmívají
Mladým pupenům rostou kořeny,
aby les obnovili
Ochránci lesů na novou naději dohlížejí,
budou nám připomínat sílu a odhodlání, jak zničit temnotu
Věříme, že lesy znovu svůj triumf zaznamenají,
Tvá pohroma je na ústupu, nový život zas vzešel z útrob
Svěžest zelených listů, zpěv ptáků a šepot větru se vrací,
v lesním růžovém šatu opět tančí, nová hudba života ožívá