GAZDA
V záhrade či na poli
usilovne pracuje,
s vetrom, mrazom zápolí,
zlosť ním občas lomcuje.
Ovocie aj zeleninu,
všetko možné zasadil,
i prasa chová na slaninu,
keď v dedine sa usadil.
Od svitu až do mrku
v horúčave a či v daždi,
nepodlieha smútku, ľaku,
na vidieku chce byť navždy.
Plné ruky práce má,
no gazda je to šikovný,
ľuďom z mesta sa však zdá,
že má život pokojný.
Kdeže, kdeže, mestský pánko,
to je omyl zásadný,
o štvrtej ráno pre mňa ránko,
za svitu k zverom zasadni.
Pokŕmiť a obriadiť
prasce, ovce, kravičky,
novú maštaľ zariadiť,
doviezť čerstvej trávičky.
Ak teliatko ochorie,
veterinár príde zaraz,
chúďa znáša príkorie,
po injekcii je lepšie naraz.
Pritom práca v záhrade,
vyplieť hriadky, okopať,
gazda stále v ohrade,
rekord chce dnes prekonať.
Večer všetko riadne poliať,
nech je dobrá úroda,
z roboty sa nechce uliať,
snáď pomôže aj príroda.
Pozri na tie krásne hrušky,
na slniečku dozreli
a zo zeme mrkvy krúžky
svetlo sveta uzreli.
Na seba gazda právom hrdý,
každý sused vôkol uzná,
no pri pochôdzke čosi smrdí,
odkiaľ to je, gazda nezná.
Jajže, Bože, hnoj vykydať,
z hlavy celkom vyšumelo,
kravkám ešte vody dať,
zrazu z neba zahrmelo.
Už zaháňa húsky domov
z potôčika nazad rýchlo,
večer, gazda, daj si pohov,
veď niekoľkokrát sa ti kýchlo.
Zaľahni skôr do postele,
vypoť všetky bacily,
čo šarapatia v tvojom tele,
zmocnili sa presily.
Na druhé ráno gazda zdravý
vo výbornej nálade,
popod nos si čosi vraví
pri práci v sade, záhrade.
...pěkně napsaný...;-) pocházím z dlouhýho rodu rolníků...dokáži se vcítit.
03.04.2024 19:43:38 | Marten