Vy - nádherné Jizerky
s cestou kolem skal.
V denním žáru
lesem kdopak by pospíchal.
Užívat si stromy, kapradí
houby, zpěv ptáků
ticho, vůni lesa.
Potůčkem projít, jeho vodou
chladivou a průzračnou
osvěžit si tělo.
K vodopádům Mumlavským až jít
kaskádami, kolem břehů
poznat tu sílu vody,
její hloubku, dravost.
S pěnivou vzpomínkou kráčet dál
přes obří balvany jít,
kolem skal
kde v hnízdech svých
střeží lesní klid ti orli vzácní.
Vskutku krásní
ve výškách oni s větrem si hrají o závod
až vzhůru do oblak se nesou
strážci nebes
Boží ptáci co čas svůj nemarní.
Jsou tu stále až do posledních svých dní
střeží tuto krajinu
krajinu lesů vod i skal.
Krajinu krásnou.
Tu krajinu Jizerských hor...