Domovina

Domovina

Můj kraj, má domovina.

 

Hodně let i zim přešlo kolem

vlaštovky krouží nad střechami domů

přelétnou nad nedalekým polem

až k rybníku svému

kde v zobáčku

si nosí cihly domova.

 

Kulaté domy pod střechami

tak malé i těsné pro žal i bol.

 

Tam rodí se zas nové pokolení

těch vlaštovek čilých

pro další léta.

 

A s podzimem zas odlétají.

Smutek pak zavládne chaloupkou malou.

Je po štěbetání jejich naráz veta.

 

Jablka k procházce zahradou zvou

jen utrhnout si pár

pro sladké chvíle.

 

Na lavičce pod jabloní si chvíli odpočinout.

A letos stejně jako loni

k hřbitovu cestičkou si jít na kopec

co rozléhá se nad krajinou.

 

I zima je štědrá na milé potěšení

děti si staví pod okny své sněhuláky

sáňkami, lyžemi si v polích na vinohradě

krátí své chvíle mládí.

 

Pár let snad přejde

pak chlapec děvče láskyplně

k hrám nezbedným pak svádí.

 

Ty léta utečou jak voda,

jako pára nad hrncem s bramborovou polévkou.

 

Pak sejde se zas nové krásné mládí

se stářím pod jednou malou chaloupkou.

 

A vlaštovky s jarem si zase 

přilétají domů.

Do své známé domoviny.

 

A se štěbetáním o dalekých krajích

nám vyprávějí svůj příběh

tady v té krásné naší domovině.

 

Tady u nás doma.

S láskou svou vzpomínáme

my stálí i ony,

malé a krásné vlaštovky.

Autor Paulín, 03.07.2024
Přečteno 103x
Tipy 11
Poslední tipující: CULIKATÁ, Jarunka, Emani, Marťas9, mkinka, Psavec, Kan
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Ta je moc krásná, úplně jsi mě tou básní vrátil do mládí. Asi si ji budu čísti každý den na dobrou noc:-)

10.09.2024 21:30:02 | CULIKATÁ

líbí

Ano, na hezké chvíle v mládí se nezapomíná.

13.10.2024 18:55:07 | Paulín

líbí

Krásné, až se tají dech.
A ty vzpomínky, ty nám nikdo nevezme.
Vlaštovičky toho dokáží naštěbetat. Zdá se, že už se co nevidět, budou připravovat k odletu. Tento týden se mi srovují v průchodu a ,,mají si stále co vykládat."

22.08.2024 21:06:13 | Jarunka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel