Rubín
Rudý kamen dívku zdobí,
proč se milý na ní zlobí,
podlehla svůdnosti šperku,
s bohatým měla pak dcerku.
Smaragd
Kámen krásně zelený,
vodník má vždy pro ženy,
jako on má barvičku,
loudí za něj hubičku.
Tyrkys
Modrý tyrkys štěstí nosí,
daruj ho, nebuď lakomec,
smutek právem teď tě kosí,
dlouho jsi váhal nakonec.
Diamant
Nejvzácnější z kamenů,
zdobí tvůj prstýnek,
chci si tě vzít za ženu,
možná jsem blázínek.