Husa
Jako labuť chce být husa,
milována, vznešená,
máš můj souhlas, tvrdí pusa,
když jsi dobře pečená.
Kačena
Kačka chce být zpěvným ptákem,
co porazí slavíka,
Franta na ni míří prakem,
trefil ji u rybníka.
Kormorán
Kormorán jen ryby loví,
též si peří probírá,
na stromu si večer hoví
rybářům se vysmívá
Labuť
Labuť krásou překvapuje
každý si ji prohlíží
po rybníku když pak pluje
samec na ni dohlíží