Anotace: Zřejmě naše činy jsou tím nejpodstatnějším po smrti.
Za hlubokými, temnými lesy
za samotným koncem světa i života
v tajemných, smutných údolích
žil sám král Hádés v temnotách.
Obklopen dušemi mrtvých
démonů, lidí a bytostí zlých
nakrmen jejich zlem
smál se a mučil jen.
Vše se Ti sečte, a proto žij pro DOBRO.
Dříve "dobro" jasnou křesťanskou definicí a podobou. Dnes rezervovaný výraz pro neschopné měkké lokty a naivní prostoduchost. Mnozí by jistě dokázali argumentovat o podporování os. neodpovědnosti i lenosti, zneužívání ap. Dobrej = hloupej. Že prý kdo ví, zdali "socan Hádés" již nezměnil praktický pohled a rétoriku.
Co zde dlouhá staletí hodnotově existovalo, se jen z podstaty (že je to už zde nějak podezřele (!) dlouho nemněnné a musí se to pokrokově změnit) jde do rozvalin. Například smysl a účel rodiny, manželský svazek, umělá těhotenství-netěhotenství i výše uvedený pojem o dobru, chudoby, smyslu života ap. Život odtéká do labyrintu virtuální stoky sobeckosti. A sobeckost je vzorem pro možný úspěch a bohatství.
Jen os. názor, který nevyvrací jiný názor ostatních.
17.04.2021 22:31:08 | šerý