Anotace: …
Je tak brzy
že slušní lidé ještě spí
(takový bonmot před časem utrousil prezident)
v jednotlivých panelových plástvích
mnozí teď o svém jáství
mohou pouze snít
ach ano ještě nyní
no jejich volba
ať tedy činí co míní
je den pracovního volna
sobota
a proud volnočasu
skrz splavy blahosklonnosti
hraných úsměvů
i zdání volního jednání při volbě kratochvílí
samovolně
se řine
naprosto stejně jako
u osamělých mužů
mokrý sen
malovaný do ložního plátna
Dychtivě vyhlížím tu
která by byla k tělesné lásce svolná
byla by ochotná vyměnit psa na konci vidítka
za rozložitou šíji odevzdaně vyhlížejícího básníka
za nepohlednost jeho amorfního těla
Vžívám se do role Srstkova psa
a ptám se
Která byste mě chtěla?
Ještě stále je ráno
na zápraží stepuje
jak obchodní cestující s energiemi
doba dopolední
Nohy v celé délce mi připomínají absolvovaných dvacet kilometrů
které jsem si naordinoval jenom proto
že nechci být doma
u jezírka v městkých sadech
dumlám vrcholek skleněné láhve s ležákem
a o dost ochotněji přitakám životu
nežli včera
blíží se k lavičce
na hrudi štědře obdařená
slávy dcera
Tak nějak si představuji
povedené sobotní ráno
daleko od břemene úředních svazků
a regulí civilizace
Bez ptaní
odevzdat sny svítání
ať provází nás celým dnem,
pak životem se opijem... ;)
Krásný večer, Márty
10.05.2022 22:26:54 | Emily Říhová