Anotace: …
Tak jako úplně každou sobotu
když nemusím na pánské - na robotu
opravuji své vetché oblečení
pravidelně v tuto dobu denní
Tak palčivě zakouším drsnost kraje
věz - na víčkách mi slza smutku taje
víc než deset let za minimální mzdu
obracím korunu - ba klaním se stům
Z dětství vím že stovka měla váhu
dnes však ani přes usilovnou snahu
nekoupím více než rohlíky a chleba
dovolit si dobrý sýr - co tě nemá!
Ach propadáme se do prazvláštních běd
já řku - byl a stále je - roztodivný svět
jako mým předkům i mi do života
vkrádá se - krouží kolem mě - žebrota
Příliš často je dědičná chudoba
sláma v botách zcela se neschová
za ctnostná gesta - vybrané chování
za skloněnou hlavu - výraz pokání
Hleď - po čtyřech letech se z plakátů
smějí lidé v šatech z brokátů
právě stojí o můj jedinečný hlas
Prý když zůstanu stranou - půjdu se pást!