Souhvězdí Orionu

Souhvězdí Orionu

 

Ó, veliký Orione, mocný lovče zvířat a spanilých Plejád!

Tvá hruď skrývá miliony sluncí a mlhy galaktických zahrad.

Tvůj pás září srdností a zrcadlí prastarých legend hlubiny,

z nichž čerpaly sílu duše těch, kdo bez pokory psali dějiny.

 

Tvá bojovná nesmírnost dotkla se Gaii, chtonické bohyně,

jež stromem života zve se a osou vesmíru, odkud vše plyne

do ztracena v nekonečné pláni prázdnoty – tam z písku štíra

vyzvedla, aby tě zabil, Orione, a tím zhynula i v mužnou sílu víra.

 

Tak matka Země, jíž v nohách duní Tartaros a v srdci řádí Erós,

o svém soběstačném organismu a nezávislé existenci živí epos

a svolává své syny Titány, aby pomohli nastolit počáteční chaos,

v němž propadne vláda Urana – boha hvězdných končin nebes,

jehož za hrob nenávidí – toho prý zbavil mužství hrozný Kronos

a z jeho krve Gaia zplodila Giganty, jež poštvala proti Diovi,

              leč marně – doufala snad ukončit řád kosmických těles?    

Autor Zoroaster, 02.07.2024
Přečteno 94x
Tipy 7
Poslední tipující: Tomcat, zase já, Psavec, cappuccinogirl, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Nemám ráda půtky a sváry...ale jak je tohle napsaný, to se nedá neocenit... *

02.07.2024 13:28:21 | cappuccinogirl

líbí

Tak tedy děkuji - za to ocenění.

03.07.2024 14:54:11 | Zoroaster

líbí

mohu interpretovat? domnívám se že Gaia je Evropa, která zvedla štíra z písku, to je tak zřejmé že radši už mlčím... a titáni pomáhající nastolit chaos jsou jistě členové světských vlád

02.07.2024 13:23:29 | Ezop

líbí

vítám...

03.07.2024 14:53:32 | Zoroaster

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí