Souhvězdí Býka

Souhvězdí Býka

 

Svou zářivou skladbou připomíná souhvězdí hlavu býka,

jenž krvavým okem zlostně hledí k lovci Orionu, leč dýka,

jež oddělila býčí hlavu od lidského těla, patřila Théseovi,

když z Attiky přijel zabít Minotaura poddaného Mínóovi.

 

Kdys vládce Olympu Zeus znásilnil pln božské pýchy Evropu,

jen aby ji obtěžkal a víře v jediného Boha přivedl ji na stopu.

Tak z křestného toho aktu zrodil se olympský nuncius Mínós,

jenž na nejvyšším z krétských pahorků vztyčil palácový kolos

a pod ním zlatý chrám s bludištěm církevních hodnostářů.

Tam za noci v koutě porodila Pásifaé – milenka sedmilhářů,

zlé sektářské monstrum Minotaura – člověka s býčí hlavou.

To jemu Mínós obětoval panny s cejchem čarodějnic,

               aby nastoleno bylo právo útrpné pro víru pravou.

 

Hned z Attiky přispěchal mocný Théseus – vyslanec Ásgardu,

aby před ortelem smrti spasil Ariadnu zasvěcenou obřadu

ctné kněžky měsíčního chrámu a strážkyně tajemství Ságy,

jež zjevila argonautům spojených přísahou bájné lodi Argy.  

 

Sám Théseus pak Minotaurovi v bludišti intrik setnul hlavu.

Na Naxu pak při návratu Ariadnu vrátil kněžskému žen stavu,

když propadla divým orgiím rituálu oběti jednoročního krále.

Tak inkvizice konce nedoznala

                          a hrozba vězňů svědomí na Zemi hřmí dále.    

Autor Zoroaster, 15.07.2024
Přečteno 60x
Tipy 4
Poslední tipující: Psavec, mkinka, zase já
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí