Na rubu dvaatřicet bílých oří,
zalitých v rudé hojící lávě,
v pozoru u dvou hlubokých moří,
zvěstujíc mír srdci právě…
Temné myšlenky tam v moři moří,
krev! Pot! Na bitevní vřavě,
v nitru vojákově se anděl tvoří,
tu voják jest anděl a anděl voják právě…
Pověst ne o válce či jiném boji,
sám pověz byla-li o lásce,
neb čas vojákovy rány zhojí…
Voják a anděl v knihách bývají svoji,
ty příběhy musí být o lásce,
neb andělův svět na vojákovi stojí…