Pampeliškové víno

Pampeliškové víno

Anotace: Uctívám tuto bylinu , která má léčivé účinky a moc rád alespoń 50 litrů ve sklípku nechávám zrát.

 

Pampeliškové víno

Pod mohutnými horami

na louce čisté

rozkvetly blahodárné

léčivé smetánky

 

Dívky hodné

květy natrhaly

pro milé mládence

_do vlasů upletly si věnce

a písně krásné zpívaly.

 

S plnými košíky natěšeny

dát je s cukrem vykvasiti

do sklípku vinného spěchaly

by loňského vína ochutnaly

a s milými se opily.

Autor Krahujec, 23.04.2023
Přečteno 166x
Tipy 12
Poslední tipující: Sonador, Marťas9, šerý, Frr, ukrytá v máku, Fialový metal, Marten, Psavec, Stanislav32, mkinka
ikonkaKomentáře (13)
ikonkaKomentujících (6)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

nojo, už zase čas na med!:) díky za takové krásné připomenutí*

24.04.2023 09:59:16 | Sonador

líbí

Prý by se měly sbírat okolo poledne za plného slunce, což asi dnes nebude. U nás již kvetou, ale chce to lepší počasí. Hezký den přeji.

24.04.2023 10:11:45 | Krahujec

líbí

šak ono ještě dost času, snad bude o víkendu svítit..
i Ty měj krásný den*

24.04.2023 10:13:06 | Sonador

líbí

Taky jsme dělali doma pampeliškové víno. Byla to taková každoroční tradice, když ještě žil můj táta a křesny. Vařili jsme to venku na zahradě v největším hrnci, který byl doma. Moc bezva akce. Pak se to muselo pít opatrně, byl z toho pak bolehlav. Ale pilo se to moc dobře

24.04.2023 09:35:45 | Marťas9

líbí

Je to fajn vinařit. To já pampelišky nevařím ale dělám to tak, že nasbírané tašky dám do mražáku (kůli divokým kvasinkám a jejich zničení) a pak to kdykoli dám 24 hodin luhovat ve studené vodě a hodně to máchám, aby se to co nejvíc dostalo z z květů. Vychlazenou vodu s třtinovým cukrem nebo obyč. naleju do demižonu a přidám ušlechhtilé vinn.kvasinky a zašpuntuju s hadičkou do lahvičky s vodou.Tím , že to nevařím, zůstanou tam všechny vitamíny a látky. Samozřejmě to musím sbírat , kde je čisto ...ne někde u silnice. Přeji hezký den.

24.04.2023 09:48:27 | Krahujec

líbí

Poeticky přiblížený recepis. Tak to jsem nikdy nepil - ale zajímavej tip.*

23.04.2023 23:47:14 | šerý

líbí

Spíš je to takovej amatérský koníček pro radost. Víno se dá udělat z čehokoli. Každý rok dělávám pampeliškové a v létě z Aronie 30-50 litrů. Důležitý je vždy dodat ušlechtilé vinné kvasinky, správný poměr cukru (občas dávám i třtinový) a povařit a nechat rozpustit a vychlanout. Pak to jen dám do demižonu, naliju cukrovou vodu do 3/4, naleju rozmnožené vinné kvasinky, dám špunt s hadičkou ponořenou do skleničky u hrdla a za pár dní to začne kvasit. Po 6-8 týdnech kvašení to stočím do menšího demižonu a nechám zrát ve sklepě aspoň púl roku...stočím to do lahví a je to.

24.04.2023 09:37:19 | Krahujec

líbí

Díky, za fajn instrukce. Jak jsi napsal na konci vzkazu "...a je to." Ale jistě to dá docela práce. Ale to je jako se vším obdobným. Ale hlavně, že je dobrý výsledek. Vino braní - pampeliško braní, no vida*

24.04.2023 12:05:44 | šerý

líbí

Občas dělávám pampeliškový med...
nicméně víno zní o dost zajímavěji :))!

23.04.2023 22:52:22 | ukrytá v máku

líbí

Medík je také dobrý...a léčivý. Spíš jde o to, aby se zachovalo co nejvíce látek a vitamínů.

24.04.2023 09:19:11 | Krahujec

líbí

To je prima.

23.04.2023 22:00:29 | mkinka

líbí

Ó děkuji a dobrou noc přeji...ať se daří a slunce v duši.

23.04.2023 22:09:19 | Krahujec

líbí

Moc děkuji a přeji hezký sny.

23.04.2023 22:25:33 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel