Anotace: Schválně-jestli si ještě vzpomenete na devítiletou Aničku? V říjnu to budou dva roky, co ji zavraždili.
Slzy, jimiž tváře zalévá,
osuš k smrti zarmoucené matce,
ať se na tebe už nehněvá,
že jsi tu s ní zůstala tak krátce.
Obzor nad Prahou je v říjnu nachový.
Otci pošli z nebe políbení
ať pořád tak zamračený není.
…Trest i vykoupení tvému vrahovi.
Ať má v ústech navždy hořkost hlíny
i když mu Bůh všechno promine
a on jednou v klidu spočine,
nejprve ať pyká za své činy!
Ať ho ruce ve dne v noci zebou,
ruce, jež kopaly do země.
A slova, co pochoval tam s tebou,
ta prosím přenechej zase mě.
Přijdi aspoň ve snu znovu k mámě,
která se o tebe stále bojí.
Vzkaž jí, že jsi zasypaná v jámě,
že tvrdě spíš pod platany v Troji.
Dlouhá zima mine, než tě uhlídá.
Tátovi pošli po větru posla,
že jsi již téměř do půdy vrostlá
a ta tě nikdy víc zpátky nevydá.
Až bude tvé tělo objeveno,
položím ti na hrob květinu,
smutnou upomínku zločinu
a víckrát nevyslovím tvé jméno.
Kam jdeme a co jsme? Co jsme? Kdo to ví,
zda čas naše rány zahojí?
Obzor nad Prahou je v březnu nachový,
sbohem, odpočívej v pokoji.