Polní lazaret
Anotace: Měl jsem živé vidění, v němž jsem se ocitl v týle, za bojištěm, za 1. světové války... *Věnováno Labuti
Sténání
nezměrná
bolest
přerývavé dechy
V LAZARETU.
Chroptění
kašel
žehrání.
Znavený
lapiduch
před stanem
odhodil
CIGARETU.
Nákladní vozy
přivážejí další
RANĚNÉ.
Jatka,
FÁČE
GÁZY
Oděvy
smáčené
KRVÍ,
v zákopech
rozeseté
ÚDY.
Každý
druhý
voják
je
životadárnou
tekutinou
zbrocen,
svou vlastní
nebo kamarádů.
A ti,
kdož jsou
čistí tak
jako
krátce potom,
co na svět
přišli,
přiškrceni
jsou nyní
OBVAZY,
hledí vzhůru
v naději
k vlhkému
PLÁTNU
stanu.
Kéž by bylo z Turína.
NENÍ...
zde klid
vznešenost
chrámů.
Namísto chorálů
sborový
křik,
zápach
a RUTINA.
Ti šťastnější,
co vracejí se
k životu
všímají si sester
životadárných
jejich
prstů
laskavého přístupu
ve všem tom
svinstvu
války
neobhajitelného
HNUSU.
Sestry jsou nadějí
poutem
s dobou
MÍRU.
Sestry jsou
průvodkyněmi
do nového života
zde na zemi.
Anebo
do života věčného
tam...
ve
VESMÍRU.
Přečteno 414x
Tipy 15
Poslední tipující: Amonasr, Akrij8, labuť, Miriska, Joe Vai, Avola, Sýkorka07, Fiši, Bunney, Robin Marnolli, ...
Komentáře (3)
Komentujících (3)