Rytíř lesem si jel,
píseň pro svou milou si pěl.
Úsměv na tváři měl,
růži pro ni koupit šel.
Jen co ji koupil, hrůzná zpráva k němu došla,
že jeho kobyla Roza pošla.
Neví co má dělat, sto mil to ke své milé ještě má,
malý chlapec mu svého koně s radostí dá.
Jede přes hory, louky, lesem také,
skoky přes potoky jsou ladné.
Začne plakat, vzpoměl si na Rozu,
přitom ztratil růži i pěveckou můzu.
Za ní to má ještě necelých pět mil,
celou cestu vydržel, nepil.
Pár kroků, už je skoro u ní,
ona jeho utěšit umí.
Obejmout jí chce,
ale vůbec to nejde.
,,Co to se mnou je?" pověděl,
mrtvý být ještě neměl.
Dvěstě yardů k ní to měl,
mrtvý je, se dozvěděl.
Spadl z koně, na místě zemřel,
prý krásný slova před tím vžel.