OSIPU MANDELŠTAMOVI
krví soumraku zplaněly dálky
až za obzory sivých hřbitovů…
Kdesi
na dalekém Východě
do masa poraženého stromu
-na topůrko pro kata-
vyryta
výkřikem
puklého srdce
Tvá poslední báseň…
Omlouvám se za nevzdělanost... to je podle skutečnosti?
U Tebe je totiž všechno podle skutečnosti, jak se zdá, milý Frr.
21.07.2014 20:20:47 | Pamína
ŽEL PODLE SKUTEČNOSTI. Osip Mandelštam, erudovaný ruský básník, který se rozešel s kruhem "akméistů" a nepadl přitom po revoluci v 17-tém
příliš do oka ustanovujícím státem dotovaným "literárním svazovým uskupením"-Masolit" a j..Živořil a se svou ženou se často stěhoval do nuzných podnájmů. Občas mu za žebrácký peníz vytiskli překlad nějakého dietního šuntu, či cestopisnou esej. Ještě hůře začalo býti, když ho někdo udal za žertovnou básničku na Stalina, kterou deklamoval několika blízkým literátům na jakémsi večírku...Byl několikrát zatčen,vyslýchán,soudně mu přikázaná tzv."105"- mohl žít nejblíže 105km od Moskvy.Byl internován v Záp.Sibiři a propuštěn po kratším čase s vážně podlomeným zdravím..Zbídačelý, nemocný, z ničeho nic, z popudu neznámých činovníku pozván do léčebného sanatoria- z něj náhle deportován do Vých. Sibiře..po nedlouhé době jeho ženě došla neověřitelná zpráva o jeho skonu...(viz dvoudílné "Paměti Naděždy Mandelštamové...
ŽEL V ČASE TYRANŮ ( BYLO JEST A BUDE) JSOU LIDÉ PRAVDIVÉHO SLOVA PRONÁSLEDOVÁNI VĚZNĚNI POPRAVOVÁNI..zmiňuji též tragický osud našeho básníka Jana Zahradníčka...
21.07.2014 22:31:55 | Frr