Touha
Touha má, jak černé uhlí v zemi je,
olověné slzy, jež zem nikdy nevpije.
Jak zatuchlá vůně starých knih;
chladná jak daleký polární jih.
Lahodná chuť rudého jablka z ráje,
když Eva jeho sladkou šťávu saje.
Upřímná touha staletí věčných přání,
ubohých myšlenek mých zaváhání.
Nekonečná vášeň černočerné tmy,
jíž hvězdy kdesi do tajemna ulétly.
Drsná jak úlomky březové kůry,
v nejhlubších místech duše mé chmury.
Neklidná horká ohnivá je má touha,
vlna, jež se na širém moři vzdouvá.
Průzračná jak jitřní den za vesny;
já, po své touze jsem pocestný.
Komentáře (0)