Anotace: I já přece vím, že mou součásti je i stín...
Balada o stínu
Stál tam vždy kdesi vzadu.
Jen tak asi pro parádu.
Stál tam a nikdo jej ani neviděl.
Nikdo si ho nevšímal a on se nestyděl.
Stál tam vždy kdesi vzadu.
Občas zahlédli jsme snad jen hlavu.
Nevzpomeneme na jméno, ani vzhled.
V podstatě není o čem vyprávět.
Stál tam vždy kdesi vzadu.
Ignorovali jsme i barvu šatů.
Jen koutkem oka zahlédli jsme ho.
Víme jen že měl ruce, nohy, tělo.
Stál tam a pak jednoho dne zmizel.
Byla tma. A on nám stále chyběl.
Ten, na něhož jsme nevzpomněli nikdy snad.
Teď chybí jako přítel, jež měl nás rád.
Svět zhasl a ani bludička nesvítí na cestu v době temna.
Ani očička kočce nesvítí, té jež byla věrná.
Pes nejde v našich šlépějích jako věrny přítel.
Však s pocitem úzkosti roztrhl se snad pytel.
Nestál tam a my jež jsme se ho snad zřekli,
Jsme najednou zlí, bezmocní a vzteklí.
Jako když vodopádů dravý proud…
Již nestihneme vykřiknout.
Nestál tam a kdyby stál,
jistě by nás litoval.
Jak jsme padli na kolena.
Jak v tmě bloudíme beze jména.
Nestál tam a stát už nebude.
Och jak zlý jsi Osude!
Ten co tam stál byl náš stín!
Ten nestojí již za mrtvým…