prošel jsem mrtvou alejí
kde radost odplavuje řeka
řeka kterou si naleji
do hrnku dnešního večera
hrnek shodím ze stolu
a věštit budu ze střepů
jak vyhrát tombolu
nebo závod psích spřežení
často slyším, ač se o to neprosím
že si to mám nechat projít hlavou
hlavou - nestabilním hnízdem vosím
loket tedy shledávám vhodnější
já ale moc dobře vím že to jediné
co bych si měl nechat hlavou projít
někdy v brzké ranní hodině
je kulka vystřelená z hlavně
večer s hvězdami pod hlavou
a s měsícem mezi koleny
co tak rychle v krvi plavou
v modré krvi černé duše
nehybně leží tam, na podlaze
černá a plísní pokrytá
v louži krve, v odraze
se tiskne na zábradlí
nahá a seschlá tady leží, oči zavřené
a okolím se nese pach hniloby
důvodem byly její řeči příliš plamenné
duše příliš hrdá, svobodná a jiná byla
kolemjdoucí znechuceni barvou, tvarem
prchají a šeptají si za rohem
vezměme ji a projít nechme ji varem
tam v kotli za nádražím
z náprsní kapsy vyndal jsem krabičku
s kapkou zašlé nostalgie na dne
abych mohl dát hrnek zpět na poličku
avšak ruce od krve já měl umazané
a tak pod dohledem kacířů a disidentů
zůstal jsem celou noc
mlčky slzy popíjely a života svého brali rentu
seděli jsme dokola a přece každý na jiném konci
všichni společně po kolejích chodily
neboť ruce každý z nich od krve měl
od krve vlastní duše kterou na smrt vodily
každé ráno
každý večer
při každém vyřčeném ano
při každém možná
každou středu
každé narozeniny
při každém prasknutí ledu
pokaždé v září
za každou chybu
za každou vrásku v tváři
za každé špinavé ruce
po každém dni beze smyslu
za každé války,revoluce
za život
a za smrt
tak jako já