Anotace: slzy jsou skutečně výtečným prostředkem na čištění hudebních nástrojů.
Sbírka: století pod hladinou
viděl jsem muže, dávno tomu již
jež života svého samoten on nesl tíž
viděl jsem muže jak hledí na oltář
hledaje na místě svatém vlastní svatozář
viděl jsem muže s ledově němou tváří
poutníka bez cíle jež zastavilo stáří
viděl jsem jej tenkrát pod kolosem varhan stát
s myšlenkami na život jehož boj chtěl vzdát
viděl jsem muže jak slyší tu píseň varhan znít
s myšlenkami na život který chce si vzít
viděl jsem muže jak prohrává a melodie démonická zní domem Božím dál
melodii jež trhá srdce, tupí rozum a ničí to co zbylo, kdo jen tu skladbu hrál
byl jsem to já komu zaprášený nástroj dával hlas
byl jsem to já kdo hlásal že bytí plné je krás
však pozdě, pozdě já křikl: pane zahoďte ten nůž
a tak na kamenné podlaze ledové tu v krvi leží muž
poslední akord, poslední tón už zní já přísahám
však zvednout se nemohu a tak celý čas svůj já neodejdu od varhan