Anotace: Procházka bílou nocí a svým nitrem. V husté mlhovině nově napadaného chladného chmýří.
Bílá temnota a první stopy
v ní
a první stopy jež napadly na tuto zemi
první stopy vyšlapané do bílé tmy
jsem první
první jež dopadl do bílé prázdnoty
první člověk o půlnoci
po půlnoci
jež kráčí a boří se do temné tmy
a boří se, boří a halí se mlhovinou
je zahalen tmou bílou
první člověk jež nesní
jež kráčí
a prožívá veškerou svou temnotu uvnitř sebe
čirou
krásnou
takovou jaká Je
prázdnota a samota uvnitř sebe
temná a chladná
zmrzlá a studena
prahnoucí po lásce a sebe přijetí
prahnoucí po naplněni
prahnoucí po štěstí a radosti
prahnoucí po dětství a dítěti uvnitř sebe
je bílá tma
a vichr duje
mé zmrzlé končetiny kráčí
kráčí každým krokem pomaleji
hůř a s vetší námahou
je náročnější každý krok zvednout
a znovu dopadnout
kráčím níž
kráčím níž do svého rodného města
zpátky do tepla
do tepla
paneláku
do tepla bytu
jež jsem prožila dětství
však nemohu říct
však
nemohu mu dát nálepku Domov
nemohu mu tak přezdívat
protože necítím se tam tak
Nejsem doma
nevím kde je domov
nevím kde mám domov
domov nosím asi uvnitř sebe
stále ho nacházím a dlouho nacházet budu
ale já ho jednou najdu
najdu jednou ten Domov
to bezpečí
však to potrvá
já i mám tu lásku
já mám všechno v sobě
Domov i lásku mám v sobě
však to musím pochopit a uchopit
a jen
z podvědomí vylít
ze svého nitra zahlednout a pojmenovat To
už mi končetiny
mé prsty na rukou
se svíjí už
už nevládzem
už jsem hrozně zmrzla
už i můj hlas chladne ve vzduchu bílé tmy
už chladnu
chladne mé nitro
chladne má duše
emoce a veškeré slzy tuhnou v koutku oka
a stávám se bezcitnou
stávám se nesvou
stávám se chladnou
jen tělem
jen tělem jež nevládze
jen tělem a duší jež je zamrzlé
v tomto bodě
v tomto časoprostoru
v tomto místě
v této dimenzi
už nevládzem
už nevládzem