Byl jednou jeden král, co špatně panoval
a lidem jen zlo přál a stále bojoval,
a nepřátelům svým rád řády udělil,
když na svou zemi stín a kletbu uvalil.
Byl jednou jeden král, jeho hlavním rádce kat
a v erbu symboly: meč, sekera a had
a věrní nohsledi byli bída, mor a hlad
a na každém náměstí viděl jsi gilotinu stát.
Byl jednou jeden král, měl velkou krásnou zem
a v ní dýchalo se ztěžka lidem všem.
Avšak jednou zemře král a s ním zemře kat
a potom přestane se ta krásná země bát.
Zemřel jednou král, ve vězení je kat
a lidé vládnou si a Bůh má tu zem rád
a snad navždy skončil se ten věčný zimní chlad
a každý v té zemi, už může klidně spát.
V šuplíku mám podobnou, jmenuje se jinak, ale prní sloka začíná stejně: byl jednou jeden král... Navíc verše máme stejně frázované, asi jsme opisovali jeden od druhého.
Ale já jsem opisoval špatně, tvoje se mi líbí víc.
14.09.2018 19:21:46 | Tlachapoud
Za pokus a hlavně za odvahu pochvala.
Je těžké jít v jeho brázdě. Prožil tu nesmírnou devastaci jeho rodiny a svojí vlasti rudým morem. A tam, v exilu osamocen, měl nesmírnou touhu zlo zvrátit. Čas byl jeho přítel a každé slovo precizoval do démantu. Jako keramik z Bechyně trénoval a osvojil si kaligrafické písmo a to spolu vytvořilo tu hloubku opravdovosti Českého jazyka.
25.08.2018 20:22:21 | Lesan