Anotace: Poněmčování dětí
Kopretiny
V Dachau, Osvětimi
V zaprášené louce
Rostou kopretiny,
Sténají tenounce.
To bílé okvětí
Znenadání krvácí,
Jak hloučky dětí
Odvádějí vojáci.
Přihlížejí děsu,
Slyší křik, volání.
Před hranou útesu
Již mu vstříc uhání.
Ze země vytrhané
Kopretiny,
Jimž lístky opadaly,
Jako děti sebrané
Od rodiny
V paměti nezůstaly.
Na neznámou zem
Teď i květy padají.
K smrti odsouzen
Každý z nich je potají.
Tak stonek jen zůstal
Holý a bez kořínků,
Neví, kde vyrůstal,
Nezná otce, maminku.
Tehdy řekl zlý pán
Nehostinný:
„Nechť kvete tulipán
Z kopretiny.“