Anotace: Na Divokých polích, poblíž levého břehu Dnipra, končí léto. Osamělý muž pomalu kráčí krajinou, ponořen ve vzpomínkách na své druhy a na Chmelnického rebelii.
Sokole jasný
Bratře můj sličný
Ty vysoko si létáš
Ty daleko se díváš
Sokole, popiš mi
Vlnění obilí
Ty z dálek věci znáš
Ty volný zůstáváš
Sokole jasný
Jsi moje oči
Ty krajinou se kocháš
Ty věčnou tmu nepoznáš