SMOLIAR
Keď sa smola lepí na päty,
vnáša chmúrnu náladu,
neželané úlety
vražedného pohľadu.
Smoliarom už od mala
stal sa úplne nechcene,
mať ho rodiť nemala,
nešťastníka na scéne.
Vyhýba sa zďaleka
hocakému riziku,
pravda známa, odveká
smoliarskeho návyku.
Sused radšej rýchlo bočí,
ukryje sa do dvora,
keď smoliara vonku zočí,
bojazlivá potvora.
Ani štipka odvahy
mizerného suseda,
iba pár kíl nadváhy,
čo sladkosti vyjedá.
Kráča smoliar po meste
energickým, rezkým krokom,
naľahko, len vo veste,
skúmajúc svet bystrým okom.
Na značenom priechode
doňho šofér takmer vrazí,
centimeter k nehode,
svedkov hrôzou úplne mrazí.
Vtom sa náhle strhne búrka,
na nebi to rachoce,
pri behu mu praskne šnúrka,
smoliar v duchu rapoce.
Premokol až do nitky,
chudák zimou prechladol,
volať číslo sanitky,
nečas zdravie ukradol.
Sotva povstal od lôžka
na odchod zo špirála,
hlásiť krádež batôžka
nerozhodne otáľa.
Drobnosti aj doklady
nenávratne stratené,
pre zbytočné náklady
slasti budú krátené.
Ťažký život chudáka
plný útrap, bolesti,
lamentujúc bedáka
z vlastnej hriešnej povesti.