MELANCHOLIK
Oči mokré od plaču
vreckovkou si pretiera,
plamienky v nich neskáču,
clivotu však popiera.
Spomienka na zašlé časy
práve mysľou prebehla,
prítomné v nej známe hlasy,
doba dávno ubehla.
Všetko dnes už inak je,
súvislosti zložité,
melancholik dobre vie,
detstvo dávno odžité.
Pravidelné trúchlenie
nepridáva na kráse,
hlavy, brucha bolenie
nie je cestou ku spáse.
Meniaca sa nálada
sťa počasie v apríli,
nekonečná porada
rovnováhu vychýli.
Zvážiť slovko kritické
voči tejto bytosti,
postavenie statické
ruší príchod starosti.
Slová púšťať jemne s citom,
bez kriku a pomaly,
na intonáciu pozor pritom,
by hnev sme v reči nemali.
Príliš krehká osoba
žiada prístup úctivý,
hystérie v nej zásoba
na dlhý plač poctivý.
Nie celkom vhod povaha
do sveta toho dnešného,
víťaz ten, kto neváha
vstať z popola prašného.
Melancholik topiaci
sa vo vode hlbokej
sťa obesenec visiaci
na šibenici vysokej.
Večný smútok na tvári
sprevádzaný napätím,
zvrátiť sa ich podarí
iba vrúcnym objatím.
Dosť večného odstupu
od postavy emočnej,
stiskov, bozkov nástupu
nielen v chvíli polnočnej.