Anotace: Existenciální. Báseň naplněná nejniternějšími obavami, týkajícími se smyslu lidského života. Při psaní na mě dýchl A. Camus a jiní postmoderní filosofové.
Stojím na nástupišti, značeném číslem čtyři,
denní provoz sleduji, co přijíždí a kam míří.
Kola souprav vřeští, výpravčí to znavuje,
mračno otazníků se nad tratí stahuje...
Řeknete mi tady někdo:
¿Kde je moje místo v tomto vlaku plném lidí?
¿Kde jsou moje oči, které pravdu neuvidí?
¿Kde mé dlaně, s nimiž umím tvořit, také ničit,
kde má šíje, na níž mohu hlavu hrdě vztyčit?
Nohy - kde je konec těm? Snad v kolejišti stojí
spolu s hlavou, co se povel k pohybu dát bojí.
Přede mnou se rozevírá ostří kolejnic,
uniknout mu nelze, ať se snažím sebevíc.
.
¡Řekněte mi tady někdo:
¿Proč se můj vlak nerozjede?
Jako lípa podťatá,
¿Proč mě v žilách mrazí leden?
nesouladná sonáta,
¿Proč byl člověk ďáblem sveden?
zatopená komnata,
¿To mi tady nikdo z vás
žádný z nás,
¿vážně říci nedovede...?
.
.
Železnice pod údery křiku beznaděje,
baňky světel praskají a zem se celá chvěje.
Tak budova nádražní se bortí jako víra,
křik se nese sutí dál, jen tu nikdo
neumírá
.
.
.
Stojím na nástupišti, sleduji rychlé vlaky,
opouštějí stanici,
a Ty bys měla taky.
moc hezká, pěkně k zamyšlení. zvláštní jest, že vlaky přinášejí obecně takovou filozifickou a přemýšlivou náladu...
05.06.2022 20:57:42 | Leynd
Je zajímavé, že jsem nedávno také napsal niterní báseň s kolejovou tématikou, i když trochu jinou a ne tak hezkou. Možná ji sem nahraju, uvidím...
20.04.2022 22:17:35 | Roser