PENIAZE
Čudný veru dnešný svet,
vládnu ním len samé prachy,
v ľuďoch iných túžob niet,
škoda veľká, márne strachy.
Jeden s druhým preteká,
v spoločnosti sa chce blysnúť,
no život jak kôň uteká,
do smrti všetko nejde stihnúť.
Načo toľko palácov
krížom-krážom po svete,
jak na lúke zajacov,
to zle-nedobre, poviete.
Z čestnej práce poctivej
mnohokrát sa vyžiť nedá,
bo pažravosti prašivej
na svete veľa, veru beda.
Z pláce platiť samé dane,
pokuty a odvody,
pýtať vraj nič nemám za ne,
len v práci drieť o závody.
Nerovnosť sa rozrastá,
všade samé extrémy,
k neistote prerastá,
najvyšší čas na zmeny.
Vzorom je len stres a zhon,
vôkol večné náhlenie,
darmo hlasno zvoní zvon,
víťaz - hmotné mámenie.
Smieme naše cesty žitia
svetu za vzor predkladať,
pohŕdať iným zmyslom bytia,
rečami druhým nakladať ?
Veď tá naša planéta
drancovaním zlynčená,
sa sotva sama spamätá,
vycicaná, zničená.
Nutný nie je večný rast,
lež celkom iné hodnoty,
prázdny blábol, samý žvást,
len Pán Boh nás raz zhodnotí.
Ano, pán Bůh zhodnotí,velmi krásný závěr, Peťo.
02.04.2024 08:07:57 | mkinka